the Blog

Kilpailukyky syntyy innovaatioista

perjantai, 31.10.2014 klo 12:43/ Antti Hautamäki

Suomen kilpailukyvyn heikkeneminen on maamme keskeisiä haasteita. Siihen tarttui myös toimittaja Juha Akkanen kolumnissaan (HS, 19.10.). Hänen mukaansa sairaanhoitajille vuonna 2007 annetusta palkankorotuslupauksesta käynnistyi palkkakierre, joka vei Suomen kilpailukyvyn.

 

Mutta Suomen palkkataso ei ole heikon kilpailukyvyn pääsyy.  Kilpailukyky perustuu ennen kaikkea yritysten kykyyn tuottaa kustannustehokkaasti tuotteita, joilla on kysyntää maailmanmarkkinoilla. Palkat ovat merkittävä kustannuserä, mutta kustannustehokkuutta parannetaan erityisesti nostamalla tuottavuutta. Heikko tuottavuus on Suomen kilpailukyvyn Akilleen kantapää. Suomalaiset yrityksen ovat laiminlyöneet tuottavuuden nostamisen ja sen edellyttämät investoinnit.

 

Merkittävin kilpailukykyä heikentävä tekijä on kuitenkin vanhoissa tuotteissa, joiden kysyntä on hiipumassa. Heikkoa kysyntää ei voi selittää vain Euroopan taantumalla, sillä maailmanmarkkinat ovat käytännössä rajattomat uusille tuotteille ja palveluille. Uusilla tuotteilla kyetään luomaan ja valloittamaan uusia markkinoita myös Suomen kustannustasolla.

 

Työn hinta ei ole mikään kilpailukyvyn este, jos tuotantoa uudistetaan esimerkiksi automaatiolla ja hyödynnetään globaaleja alihankintaverkostoja.

 

Kilpailukyvyssä on kysymys on riskinottohalusta, kuten Jussi Lindgren toteaa kolumnissaan Helsingin Sanomissa 18.10. Riskejä ei haluta ottaa. Myös äskeisessä Aalto-yliopiston julkaisemassa tutkimuksessa ”Yritysten innovaatiotoiminnan uudet haasteet” todettiin, että yrityksissä ei ole rohkeutta etsiä radikaaleja innovaatioita.

 

Julkinen keskustelu pyörii aivan liikaa rakennemuutosten ympärillä. Rakenneuudistukset eivät ratkaise Suomen kilpailukykyä. Ratkaisevaa on, mitä yritykset tekevät. Rakenneuudistuksilla luodaan korkeintaan yritystoiminnan edellytyksiä ja kannustimia.

 

Kilpailukyky syntyy kun uskallamme ottaa riskejä, tehdä päätöksiä ja tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Ei Suomen ongelmana ole Sari Sairaanhoitajan palkka!  Suomen todellinen haaste on asenteissa.

 

PS 

Tämä blogi perustuu Helsingin Sanomissa 23.10.2014 ulkaistuun mieleipide-puheenvuorooni.  


(c) 2007-2011 sustainableinnovation.fi | kestavainnovaatio.fi