the Blog

Obama 2.0 Demokratia Amerikassa

torstai, 06.11.2008 klo 22:26/ Antti Hautamäki

Barack Obaman voitto osoitti, että demokratia toimii Yhdysvalloissa. Pääpuolueet ovat vuorotellen vallassa ja valta vaihtuu 4-8 vuoden välein. Vielä merkittävämpää oli, että Yhdysvalloissa valittiin ensimmäisen kerran musta mies valtaan. Obama tulkitse voittonsa aivan oikein: Amerikassa kaikki on mahdollista. Obamalle antoivat äänensä nuoret, mustat, latinot ja muut vähemmistöt. Myös naisten enemmistö äänesti Obamaa. Obama yhdisti Amerikkaa: hän oli amerikkalaisuuden ja toivon symboli.  

Obaman voitossa oli merkittävää myös sen takana oleva ennen näkemätön ”kansanliike”:  kansalaiset aktivoituvat toimimaan oman tulevaisuutensa puolesta. Obama keräsi valtavasti kampanjarahaa tavallisilta ihmisiltä. Sadat tuhannet lahjoittivat kymmeniä ja satoja dollareita ja niistä kertyi satoja miljoonia dollareita.

Tämä presidentin vaali jää historiaan myös ensimmäisenä vaalina, jossa sosiaalinen media, web 2.0, näytti ratkaisevaa osaa. Voimme puhua Obama 2.0:sta, presidentistä, jonka kampanja perustui tuhansien vapaaehtoisten bloggarien kirjoituksiin, lukemattomiin webin keskusteluryhmiin, YouTuBe-videoihin ja nettikeräyksiin. Tämän jälkeen yksikään presidentti ei tule enää valituksi ilman nettisukupolven panosta.  

Voitonjuhlien keskellä jäi pienemmälle huomiolle kongressin vaalit. Demokraatit voittivat sekä edustajanhuoneen että senaatin vaalit. Kummassakin kamarissa on demokraattienemmistö. Senaatin lopullinen tulos on tätä kirjoitettaessa vielä auki, mutta voi olla että demokraatit eivät saa kokoon 60 paikkaa, mikä antaisi suvereenin hallintavallan 100-paikaisessa senaatissa. Tämänkin takia voidaan puhua Obama 2.0 koska presidentin ja kongressin vallat täydentävät toisiaan.

Olin Yhdysvalloissa 2006,  kun siellä pidettiin kongressin täytevaalit. Demokraatit voittivat silloin molemmat kamarit ja Nancy Pelosista tuli ”rouva puheenjohtaja”. Silloinkin oli voitonhuumaa, mutta tulokset olivat vaatimattomia. Tämä johtui siitä, että presidentti George W. Bush kumosi veto-oikeudellaan kaikki itselleen epämieluisat lait. Demokraateilla ei ollut 60 paikkaa senaatissa, mikä olisi tarvittu lakien saattamiseen voimaan presidentin tahdosta riippumatta. Aika oli erittäin turhauttavaa demokraateille.

Muistamme myös päinvastaisen ajan. Presidentti Clintonilla oli vastassaan republikaanienemmistöinen kongressi ja hänellä on suuria vaikeuksia saada läpi aloitteitaan ja reformeja. Esimerkiksi Hillary Clintonin valmistelema terveydenhoidon kokonaisuudistus kariutui kongressin vastustukseen.  

Mutta nyt Barack Obamalla on tukenaan demokraattienemmistöinen kongressi. Näissä oloissa on mahdollista toteuttaa se muutos, jota Obama lupasi ja jota äänestäjät halusivat. Haasteet ovat kuitenkin valtavat: kahden sodan lopetettaminen, finanssikriisin ratkaiseminen, terveydenhuollon reformi, laittomien maahanmuuttajien kohtelu, keskiluokan aseman parantaminen, köyhyyden vähentäminen, valtion ja kansalaisten velkaisuuden vähentäminen, ilmastonmuutoksen torjuminen jne. 

Riippumatta Obaman toiminnasta, Yhdysvaltojen asema maailmassa ei ole enää samanlainen kuin parina viimeisenä vuosikymmenenä. Yhdysvaltain taloudellinen mahti on merkittävä, mutta EU ja etenkin Aasian nousevat maat ottavat paikkansa maailmantaloudessa parissa vuosikymmenessä. Yhdysvaltain sotilaallinen voima on edelleen vertaansa vaille, mutta sen käyttö yksipuolisesti on entistä vaikeampaa läpinäkyvässä ja integroituvassa maailmassa. Maailma ei ole tämän jälkeen yksinapainen. Sen sijaan tulee moninapainen maailma, tai ehkä ei-napainen maailma, jossa on useita pienempiä ja suurempia keskuksia.

Yhdysvalain arvovalta on kokenut kovia kolauksia Bushin aikana. Nyt odotetaan, että Yhdysvallat tunnustaa kansainvälisen yhteisön pelisäännöt ja tulee esimerkiksi mukaan seuraavaan Ilmastosopimukseen, joka pitäisi saada aikaan ensi vuonna Kööpenhaminassa.

Barack Obama oli myös Euroopan ”valinta”. EU odottaa, että uuden presidentin aikana transatlanttiset suhteet voidaan normalisoida. Taloudelliset suhteet ovat tietysti tärkeitä ja jatkuvasti volyymiltaan erittäin suuret, mutta Atlantin molemmilla puolilla on syytä välttää yliampuvia protektionistisia toimia ja syventää Euroopan ja Yhdysvaltojen välistä taloudellista vaihtoa. Protektionismin vaara on todellinen, etenkin kun Yhdysvallat tulee Iuultavasti keskittymään enemmän siäisiin asioihin kuin ulkopolitiikkaan. Toinen lähentymisen ulottuvuus on puolustus ja ”uuden Naton” rakentaminen. Eli miten järjestetään EU:n puolustus ja miten sen kustannukset jaetaan. Tarvitaan uusi turvallisuuden arkkitehtuuri, jossa on mukana Venäjä, EU ja Yhdysvallat. 

Mutta nyt on syytä juhlia demokratiaa Amerikassa, kansanvallan esikuvamaassa.   

 

palaute: antti@sustainableinnovation.fi


(c) 2007-2011 sustainableinnovation.fi | kestavainnovaatio.fi