the Blog

Obaman nimitys - henkistä elvytystä

keskiviikko, 21.01.2009 klo 20:48/ Antti Hautamäki

Minulla oli onni olla paikalla Yhdysvalloissa 20. tammikuuta, kun Barack Obama astui virkaansa. Olen nimittäin kuukauden mittaisella loma- ja työmatkalla Berkeleyssä ja seurasin seremoniaa TVstä, radiosta ja Berkeleyn kampuksella. Yli miljoona ihmistä oli kokoontunut Washingtoniin seuraamaan seremoniaa ja Obaman puhetta.

 

Virkaanastuminen oli historiallinen monessakin suhteessa. Erityisen merkittävää on afro-amerikkalaisen valitseminen ensimmäisen kerran presidentiksi. Valinnalla on valtava vaikutus mustaan väestöön: monet itkivät liikutuksesta. Mutta Obama oli toivon symboli kaikille vähemmistöille: latinoille, islamilaisille, aasialaisille, sukupuolisille vähemmistöille jne. Demokratia toimii Yhdysvalloissa ja jokaisesta voi tulla presidentti, jokainen voi menestyä.

 

Obaman valintaan liittyi paljon ajankohtaisia kysymyksiä. Nostan tässä esiin vain taloudellisen tilanteen. Yhdysvallat on vakavassa talouskriisissä. Esimerkiksi Kaliforniassa työttömyys lähentelee jo 9%. Lähes puoli miljoonaa asuntoa on mennyt pakkolunastukseen.

 

Obama lähestyy ongelmia hyvin käytännöllisesti. Ongelmana ei ole paljonko tarvitaan julkista sektoria. Kysymys on minkälainen julkinen sektori toimii näissä olosuhteissa ja minkälaisia tehtäviä on hoidettava. Julkisen sektorin koko ja interventiot eivät ole Obamalle ideologinen kysymys.

 

Obama mainitsi puheessaan panostamisen koulutukseen, tutkimus- ja kehitystyöhön sekä innovaatioihin. Nämä on pidettävä agendalla koska juuri niiden kautta voidaan saavuttaa pitkän aikavälin menestystä ja kasvua. Näissä painotuksissa ei ole sinänsä mitään ihmeellistä. Sen sijaan merkittävää on niiden kytkeytyminen Obama-ilmiöön.

Obaman viestinä on toivo ja mahdollisuus. Yes, we can merkitsee, me pystymme voittamaan vaikeudet, me pärjäämme. Obama loi uskoa, että Yhdysvallat tulee olemaan edelleen maailman johtava maa.

 

Obaman valinta ja hänen viestinsä merkitsevät henkistä elvytystä. Yhteiskunta ja talous kehittyvät vain jos ihmiset uskovat tulevaisuuteen ja luottavat toisiinsa. Erityisesti vaikeina aikoina henkinen elvytys on välttämättömyys.

 

Minusta tuntuu että Yhdysvallat tulee selviämään talouslamasta ehkä nopeammin kuin Eurooppa. Syynä on kaksi asiaa. Yhdysvalloissa on korkea osaamisen taso yliopistoissa ja yrityksissä ja maan teknologinen taso on ylivoimainen. Amerikkalaiset ovat myös hyvin pragmaattisia ja saavat nopeasti aikaan muutoksia.

 

Toinen asia on edellä mainittu henkinen elvytys. Se sysää asiat liikkeelle, se luo innostuksen, se voimistaa yrittäjyyttä. Yksi Obaman puheen ydinkohta oli uuden vastuullisuuden peräänkuuluttaminen. Kaikki ihmiset pystyvät panostamaan yhteiskuntaan ja kaikkien panosta tarvitaan. Elvytys ei ole vain hallituksen asia. Yhdysvallan on laittamassa talouselvytykseen varmaan 1000 miljardia dollaria. Mutta tässä yhteydessä sanotaan aina, että kyseessä on veronmaksajan rahat, siis ihmisten rahat. Rahaelvytys ei riitä elleivät ihmiset itse aktivoidu. Siksi jokaisen vastuun peräänkuuluttaminen on aivan olennainen osa elvytystä.

 

Suomen elvytys näyttää olevan virkamiesmäisesti johdettua, reaktionääristä velkarahojen allokointia eri ministeriöistä heitettyihin kohteisiin. Elvytyksen tulisi perustua selkeään visioon Suomesta. Minkä varassa pärjäämme, missä ovat vahvuutemme, mikä on pitkän tähtäimen strategiamme. Mitään tällaista en ole huomannut Suomessa. Ennen kaikkea meiltä puutuu henkinen elvytys – uskon luominen parempaan tulevaisuuteen. Joskus huomaa kaipaavansa karismaattisia johtajia.

 

Palaute: antti@sustainableinnovation.fi


(c) 2007-2011 sustainableinnovation.fi | kestavainnovaatio.fi