the Blog

Irrotetaan Meego Nokiasta ja pelastetaan työpaikat Intelin avulla

sunnuntai, 13.02.2011 klo 20:29/ Antti Hautamäki

Nyt kun Nokia päätti liittoutua Microsoftin kanssa ja ottaa Windows Phone  matkapuhelintensa käyttöjärjestelmäksi, on syytä pohtia kehitteillä olleen Meegon kohtaloa.  Tietojeni mukaan Meego on erittäin edistyksellinen, uuden sukupolven käyttöjärjestelmä. Sitä ovat olleet kehittämässä Nokian parhaat voimat. Voitaisiinko Meego pelastaa?

Nokian ongelmana on juuttuminen suuruutensa tuomaan jäykkyyteen. Suuri ymmärtää vain suurta ja tähän syndroomaan liittyy Microsoft-kuvio. Mutta kuten Googlen johtaja totesi kun kaksi kalkkunaa liittyy yhteen tuloksena ei synny kotkaa. Eli kaksi matalalentoa räpyttelevää isoa firmaa eivät kykene muutamaan moodiaan ja lentämään korkealle innovaatioiden ohueen ilmaan. Nokia ei kyennyt omaksumaan Meegon vallankumouksellista uutta ajattelutapaa.

Oma ehdotukseni on irrottajaa Meego Nokiasta.

Yhdysvaltojen innovaatioympäristössä dynaamisuus turvataan sillä, että hyvät ideat, jotka torjutaan isoissa yrityksissä, lähtevät lentoon uusissa pienemmissä yrityksissä. Tätä prosessia Clayton Christensen kutsuu mullistusten pyöräksi (ks. Hautamäki, Innovaatioiden ekosysteemi, 2008).

Tätä samaa dynamiikkaa tarvitaan nyt Meegon pelastamiseksi.

Mitä jos Meegon kehittäjät lähtisivät Nokiasta ja perustaisivat Meego-yhtiön. Sen missiona olisi kehittää Meegosta aivan ylivoimainen käyttöjärjestelmä, joka on sovellettavissa erilaisiin laitekantoihin. Tarvittaessa Meego-yhtiö voisi teettää Meego-laitteita erilaisilla valmistajilla, joita alkaa olla eri puolilla maailmaa, Kiinaa myöten.  

Nokian Suomen henkilöstöstä voitaisiin löytää satoja ellei tuhansia taitavia ohjelmoijia ja suunnittelijoita, jotka kykenisivät uudessa Meego-yhtiössä viimeistelemään Meegon vuoden sisällä kilpailukykyiseksi käyttöjärjestelmäksi.

Nokian täytyisi tietysti luovuttaa oikeudet kohtuullisella hinnalla uudelle Meego-yhtiölle, mutta en usko sen olevan mahdotonta kompensaationa tuhansien ihmisten irtisanomisille.

Tässä rahoittajiksi voisi tulla valtio, jonka tulisi suunnata rakennemuutosrahoja tähän kohteeseen. Lisäksi Tekesin ohjelmista ja SHOKeista voitaisiin helposti irrottaa kymmeniä miljoonia tutkimushankkeisiin.

Tietysti tarvitaan pääomia, mutta niitä löytyy myös Nokian nykyisiltä työntekijöiltä, jotka voisivat tulla omistajiksi uuteen yhtiöön.

PS 4.5. Intel on sekin panostanut huomattavasti Meegoon ja kehittää Meego-mikropiirejä.  Intelin ja Meego-osaajien voimien yhdistäminen on eräs tie pelastaa Meego ja luoda työpaikkoja nokialaisille. Näin on ilmeisesti tapahtumassakin.


(c) 2007-2011 sustainableinnovation.fi | kestavainnovaatio.fi